Nieuws

Voorouderdag Veenhuizen op 25 mei in het Gevangenismuseum

Wist u dat tenminste één op de zestien Nederlanders voorouders heeft, die een heropvoeding hebben ondergaan in de Drentse paupergestichten van de 19e eeuw? Dit heeft het CBS berekend naar aanleiding van het succesvolle boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen. De auteur, zelf een nakomeling van deze gestichtsbewoners, blijkt dit lot te delen met meer dan 1 miljoen landgenoten.

Armengestichten
In haar boek volgt journaliste Suzanna Jansen vijf generaties van haar voorouders langs alle welgemeende pogingen de onderklasse te verheffen, waaronder de armengestichten van Veenhuizen. Sinds begin 19e eeuw werden arme stedelingen uit heel Nederland in Drenthe ondergebracht om door landarbeid tot deugdzaamheid te worden gedrild.

Voorouders in Veenhuizen?
Benieuwd of ook uw voorouders in Veenhuizen verbleven? Wilt u meer weten over de geschiedenis en de bewoners van deze armengestichten? Kom dan zondag 25 mei naar de Voorouderdag van het Drents Archief en het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Onderzoek uw roots, loop mee met de landlopers, volg een workshop stamboomonderzoek, bezoek een van de lezingen of maak een rondrit met de Boevenbus. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven.
De Voorouderdag vindt plaats in het Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, Veenhuizen. Bezoekers van de Voorouderdag betalen de normale toegangsprijs tot het museum. Alle activiteiten tijdens de Voorouderdag zijn verder gratis te bezoeken.

Zelf onderzoek doen
Iedereen kan onder begeleiding zoeken in de bevolkingsregisters en in andere databases van het Drents Archief. Ook zijn alleen op deze dag originele documenten uit het archief van Veenhuizen te zien, waaronder signalementkaarten van bedelaars en landlopers. Natuurlijk is Suzanna Jansen ook van de partij; zij geeft een lezing en zal de hele dag aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.
Bezokers van de Voorouderdag betalen alleen de toegangsprijs van het Gevangenismuseum. Alle activitieten op de Voorouderdag zijn verder gratis toegankelijk.

Bijzondere omgeving
Het museum is gevestigd in het 2e gesticht, het enige armengesticht dat zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. Ook de omgeving is bijzonder. Rondom de gestichten ontstond een gevangenisdorp met een unieke architectuur. De huizen van de ambtenaren dragen namen als ‘Helpt elkander' en ‘Orde en tucht'. Het is zelfs mogelijk om bij het Gevangenismuseum te overnachten. Een aantal oude bewaarderswoningen is omgebouwd tot sfeervolle, luxe vakantiehuisjes.
 
Foto van een bedelaar rond 1900 in Veenhuizen

sign.jpg