Nieuws

Tentoonstelling Sporen van de Holocaust

De stichting ‘Een Joodse erfenis' heeft in de kloostergang van het Drents Archief in Assen de fotopresentatie ‘Sporen van de Holocaust' ingericht. Vijf Joodse oorlogsmonumenten uit Drenthe worden belicht. Naast een grote foto van het monument hangt telkens een kleinere foto met informatie over één de slachtoffers waarnaar het monument verwijst. Ook zijn enkele voorwerpen uit het Joodse leven van vóór de Tweede Wereldoorlog te zien. Speciaal voor de presentatie in het Drents Archief is het dagboek van de Joodse jongen Benno ter Berg aan de tentoonstelling toegevoegd.
De presentatie is van 18 maart tot en met 8 mei in het Drents Archief te zien, daarna reist de presentatie langs verschillende Drentse bibliotheken.

De stichting ‘Een Joodse erfenis'
De stichting ‘Een Joodse erfenis' uit Winsum houdt zich sinds 1995 onder meer bezig met het inventariseren en beschrijven van Joodse oorlogsmonumenten. Doel van de stichting is hiermee een bijdrage te leveren tot het tastbaar maken en herdenken van de Holocaust. Tot nu toe is onderzoek gedaan in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.
Met behulp van de reizende fotopresentatie wil de stichting deze Joodse oorlogsmonumenten en de slachtoffers van de Holocaust, die erachter schuilgaan, een nog bredere bekendheid geven.

Dagboek Benno ter Berg
De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 - Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities tot aan zijn vertrek naar het werkkamp Ruinen in augustus 1942. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen, de chaos na het bombardement op het huis van zijn oom en tante in de Schoolstraat in Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte. Voordat Benno vertrok gaf hij zijn dagboek in bewaring bij een vriend. Vijf jaar later werd duidelijk dat Benno en zijn familie de oorlog niet hadden overleefd.

sporen.jpg