Nieuws

Alle Drentse begraafboeken on line

Alle kerkelijke begraafregisters van vóór 1811 zijn nu opgenomen in DrenLias, de genealogische database van het Drents Archief. Als laatste zijn de registers van Sleen, Vries, Wapserveen, Yhorst-De Wijk, Zuidlaren en Zweeloo op de site gezet. In totaal zijn 27.000 begraafinschrijvingen met 36.000 persoonsnamen digitaal beschikbaar.

Yhorst - De Wijk
Een bijzondere plaats in dit rijtje neemt de half Overijssels - half Drentse kerkelijke gemeente Yhorst in. De kerk in het Overijsselse Yhorst werd niet alleen bezocht door de inwoners van dat dorp met de omliggende buurschappen, maar ook door inwoners van het Drentse dorp De Wijk en de omstreken daarvan ten zuiden van de Koekangerwijk en het Hoogeveense veld. Alleen Stapelveld viel onder Avereest. In de negentiende eeuw zijn de kerkboeken van Yhorst overgeschreven ten behoeve van de bevolkingsadministratie en die registers worden bewaard in het Drents Archief. De originele zeventiende-eeuwse registers liggen in het Historisch Centrum Overijssel.

Klokkenboeken
De vrijwilligers van het Drents Archief gaan verder met het invoeren van gegevens uit de kerkregisters. Komende tijd gaan ze aan de slag met de klokkenboeken uit Meppel. Deze registers zijn uniek voor Meppel, in andere Drentse plaatsen zijn zulke registers niet bijgehouden.

Als iemand overleed werd dit kenbaar gemaakt door het luiden van de klok. Hiervoor moest betaald worden en deze betaling werd vermeld in de klokkenboeken. De meeste inwoners van Meppel waren echter vrij van deze betaling, doordat zij of hun voorouders het recht van de klok gekocht hadden. Dit werd in de rekeningen steeds vermeld met behulp van terugverwijzingen. Daardoor bevatten de klokkenboeken veel informatie over verre verwanten.