Nieuws

Het pauperparadijs: een middag met Suzanna Jansen

Suzanna Jansen, auteur van het onlangs verschenen boek Het Pauperparadijs, wordt op zondagmiddag 2 maart geïnterviewd door Annette Timmer van RTv Drenthe en leest voor uit haar boek. Tijdens een rondleiding door het Gevangenismuseum en door Veenhuizen is er de mogelijkheid kennis te maken met het decor van Het pauperparadijs.

Voorouders in Veenhuizen
In dit boek volgt journaliste Suzanna Jansen vijf generaties van haar voorouders langs alle welgemeende pogingen de onderklasse te verheffen, waaronder de armengestichten van Veenhuizen. Sinds begin 19e eeuw werden arme stedelingen uit heel Nederland in Drenthe ondergebracht om door landarbeid tot deugdzaamheid te worden gedrild.

Een miljoen nazaten van Drentse paupers
1 miljoen Nederlanders stamt af van deze Drentse koloniepaupers. Zo is onlangs berekend door een demograaf van het CBS. Op basis van gegevens uit het Drents
Archief en het Gevangenismuseum in Veenhuizen is komen vast te staan dat tussen
1840 en 1858 twee procent van de Nederlandse bevolking was ondergebracht in de drie ‘vrije koloniën' en twee ‘dwangkoloniën' van de Maatschappij van Weldadigheid.

Een middag met Suzanna Jansen
Wanneer:   Zondagmiddag 2 maart om 14.00 uur
Waar:    Gevangenismuseum Veenhuizen
Toegang:   Toegangskaarten à 5 Euro zijn verkrijgbaar bij het Gevangenismuseum 
    in Veenhuizen en bij Boekhandel Daan Nijman in Roden.
    Prijs is inclusief koffie/thee en rondleiding. Reserveren is gewenst. 
De middag wordt georganiseerd door het Gevangenismuseum, het Drents Archief en Boekhandel Daan Nijman.

Over Suzanna Jansen
Suzanna Jansen (1964) is journalist. Ze woonde en werkte als correspondent in Moskou en schreef eerder voor onder meer De Morgen, NRC Handelsbald, Trouw, HP/De Tijd en Opzij. Zie ook: www.suzannajansen.nl

postertje.jpg