Nieuws

Oudste foto's TT op internet

Het Drents Archief heeft al zijn foto's van de TT, de coureurs en de gebeurtenissen rond het circuit vanaf de eerste race in 1925 t/m 1950 op internet gezet. De eerste TT
Op zaterdag 11 juli 1925 was het dan zo ver. Zevenentwintig rijders startten in de eerste TT race. Na een spannende strijd met Bertus van Hamersveld wist Piet van Wijngaarden op zijn Norton de klasse tot 500 cc te winnen. Hij haalde een gemiddelde snelheid van maar liefst 90 km. per uur! En dat op een nauwelijks verhard parcours dat in dat jaar nog van Rolde over Borger, Schoonloo en Grolloo weer naar Rolde liep.

Vastgelegd op foto
Uiteraard zijn hier foto’s van gemaakt. En ook van alle TT-jaren daarna. Een groot aantal wordt bewaard in het Drents Archief dat nu al zijn foto’s van de TT tot en met 1950 op het internet heeft gezet. Het zijn foto’s van coureurs die plat in de bocht liggen, maar ook van Stanley Woods die hoogstpersoonlijk aan zijn motor sleutelt, van huldigingen, van de drukte in het centrum van Assen, van poserende rijders, van het hele randgebeuren bij het circuit, enzovoorts.

Royal Enfield
Mike Hailwood, Valentino Rossi en Egbert Streuer kent iedereen nog wel. Maar wie kent nog de rijders van vóór 1950: Ginger Wood, Arthur Geiss, Renee Milhoux, Willy van Gent, Piet Knijnenburg, Nello Pagani en Geoff Duke? En wie weet nog de motormerken uit de eerste jaren van de TT: Sarolea, Scott, AJS, New Imperial, Velocette, Royal Enfield en FN?

Ze staan allemaal op de foto’s die nu te bekijken zijn via www.drentsfotoarchief.nl en ze zijn het gemakkelijkst te vinden door in het zoekscherm bij fotonummer DA906 in te vullen.

En dit is pas het begin, want volgend jaar om deze tijd zal het Drents Archief duizenden foto’s van de TT toevoegen die in de periode ná 1950 zijn gemaakt.

1925_piet.jpgTT 1925: winnaar Piet van Wijngaarden


1937.jpg
TT 1937: Jan Moeijes in Hooghalen