Nieuws

Drenthe op doek: fietsen langs geschilderd landschap

Het Drents Archief heeft in samenwerking met de Drentse Fiets 4Daagse een gids uitgebracht met fietsroutes: Drenthe op doek. Zes fietstochten langs geschilderd landschap.


Eeuwen geleden ontdekten Nederlandse schilders al de schoonheid van het Drentse landschap. Vanaf 1800 trokken veel landschapsschilders naar de ongerepte natuur en gastvrije dorpjes en legden het landschap vast op doek. Bekende namen als Evert Musch, Egbert van Drielst, Reinhart Dozy, Julius van de Sande Bakhuyzen en Vincent van Gogh ontwikkelden een grote voorliefde voor Drenthe en lieten dat zien in hun werk.

Schilderachtige plekken
Drenthe op doek voert de lezer langs de meest schilderachtige plekken en toont aan de hand van ruim vijftig werken het Drenthe van toen door de ogen van deze schilders.

Douwe Huizing, directeur van het Drents Archief, heeft de gids op 30 mei aangeboden aan kunstenaar en kunstondernemer Arie Fonk. De gids is geschreven door historicus en archivaris Egbert Brink en is uitgebracht bij uitgeverij Noordboek. Het boekje is verkrijgbaar bij het Drents Archief en in de boekhandel.

drentheopdoek.jpg
 

Drenthe op doek
 is de vierde gids van het Drents Archief en de Drentse Fiets 4Daagse rond een cultuur-historisch thema. Eerder verschenen al Drentse Rijkdom (rondom de havezaten), Hemels Drenthe (met als thema religieus erfgoed) en Langs Drenthe's oudste wegen. 

gids.jpg