Nieuws

Tanja Klip opent symposium Operatie Sigismund op 24 mei

Op donderdag 24 mei heeft Tanja Klip-Martin, gedeputeerde Cultuur, het startsein gegeven voor het symposium over Operatie Sigismund, een innovatief onderwijsproject in het Drents Archief.

Spectaculaire ervaring
Vanaf het schooljaar 2007/2008 beleven leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs in de oude kelders van het Drents Archief een spectaculaire ervaring rond het achttiende-eeuwse archief van Sigismund van Heiden Reinestein: Operatie Sigismund. Tijdens het symposium namen erfgoedinstellingen uit het hele land kennis van het project en namen een kijkje in de kelders. Het Drents Archief loopt met dit educatieve project voorop en heeft subsidie ontvangen om de ervaringen met Operatie Sigismund te delen met collega’s binnen de erfgoedsector.

Behoud en beheer
Operatie Sigismund is een innovatief project voor erfgoededucatie dat leerlingen laat kennismaken met de kerntaken van een archief: behoud en beheer. Bronnen uit het archief van Sigismund van Heiden Reinestein, die in de geschiedenis van Drenthe een opvallende rol heeft gespeeld, vormen de basis van deze digitale leeromgeving. Ze geven leerlingen een kijkje in het leven in Drenthe in de achttiende eeuw en aan het stadhouderlijk Hof in Den Haag.

Spannend verhaal
Operatie Sigismund heeft de vorm van een spannend verhaal met de volgende ingrediënten: een oud dagboekfragment, deels aangevreten door de muizen; een koffer met historische bronnen en een verdwenen zegel. De leerlingen krijgen de opdracht dit zegel van Willem V te vinden.
De kelders van het Drents Archief zijn ingericht in de sfeer van de achttiende eeuw gecombineerd met de modernste technologische snufjes. De leerlingen doorzoeken in groepjes verschillende bronnen uit het archief van Sigismund. Elke opdracht geeft nieuwe aanwijzingen en alle puzzelstukjes samen leveren uiteindelijk de ontknoping.

Bekijk de film met de ervaringen van de testscholen

Operatie Sigismund is een samenwerkingsproject van het Drents Archief en Waag Society http://www.waag.org/project/sigismund
Het project werd financieel mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Provincie Drenthe, VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, NOT Fonds en Stichting Telematica Drenthe.

Link naar informatie voor het onderwijs

Operatie Sigismund is gepresenteerd op de internationale conferentie 'Museums and the Web 2007' op 11-14 april 2007 in San Francisco. Operatie Sigismund is daar enthousiast ontvangen en als vernieuwend initiatief in de bundel 'Selected papers' opgenomen (zie: http://www.archimuse.com/mw2007/papers/vanDijk/vanDijk.html)

De foto's hieronder zijn rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van: Foto: Judith Bender

01_k.jpg
download zip
02_k.jpg
download zip
03_k.jpg
download zip
04_k.jpg
download zip
05_k.jpg
download zip
06_k.jpg
download zip
07_k.jpg
download zip
08_k.jpg
download zip
09_k.jpg
download zip
10_k.jpg
download zip