Nieuws

Drents Archief ontvangt 100.000ste bezoeker

Het Drents Archief heeft op vrijdag 27 april de heer Roelof Seubers uit Klazienaveen Noord in het zonnetje gezet. Als 100.000ste bezoeker ontving hij van plaatsvervangend directeur Henk Nijkeuter onder meer de onlangs gepubliceerde dagboeken van Sigismund van Heiden Reinestein. Roelof Seubers is pas gepensioneerd en heeft nu volop tijd om de geschiedenis van zijn familie uit te zoeken in het archief.

Speurders
De heer Seubers is de 100.000ste bezoeker sinds het Drents Archief in december 1992 begon met de elektronische registratie van onderzoekers in het archief. De meeste speurders komen voor familieonderzoek, vaak nadat ze informatie over hun voorouders hebben gevonden in de database www.drenlias.nl van het Drents Archief op internet. In het archief zijn vaak nog meer gegevens te vinden over het leven van Drenten in het verleden. Bijvoorbeeld over hun bezittingen (of het gebrek daaraan), over hun werk en over hun vrije tijd. Daarnaast gaan veel archiefbezoekers op onderzoek naar de geschiedenis van hun woonplaats of woning.

Veel informatie op internet
Behalve zo’n 6.000 speurders, krijgt het archief elk jaar duizenden leerlingen uit het basisonderwijs, cursisten en bezoekers van publieksactiviteiten over de vloer. Alleen de speurders worden in het bezoekerssysteem opgenomen.
Nog meer bezoekers trekken de databases van het Drents Archief. Zo’n 300.000 personen zochten er vorig jaar iets in op. En in de landelijke site Genlias werden afgelopen jaar meer dan een miljoen zoekvragen gesteld naar Drentse gegevens afkomstig uit het Drents Archief.

bezoeker.jpg