Nieuws

Opsporing verzocht! Speurtocht op 14 en 15 april

Tijdens het Museumweekend op 14 en 15 april organiseren het Drents Archief, het Drents Museum en Stichting Het Drentse Landschap een spannende speurtocht voor kinderen onder de titel Opsporing verzocht! Iedereen kan van 11.00-17.00 uur meedoen en de toegang is gratis. De speurtocht heeft van alles te maken met een boef en een verdwenen uil…

Drents Archief
In het Drents Archief tekenen de kinderen een signalement van een man die meer dan 200 jaar geleden verdacht werd van het plegen van een moord. Gelukkig hebben veel getuigen hem in de herberg van Zuidlaren gezien. Die getuigenverklaringen uit 1780 worden bewaard in het Drents Archief, als onderdeel van het archief van de Etstoel, de oude rechtbank in Drenthe. Op basis van die verklaringen tekenen de kinderen het signalement van de boef. In 1780 kon de verdachte daadwerkelijk worden opgepakt. Zal dat tijdens het Museumweekend ook lukken?

Het Drentse Landschap
Het Drentse Landschap is in rep en roer. De uil die altijd in de tuin van Het Drentse Landschap woont is verdwenen! Is de uil gevangen door een man die hem heeft verkocht? De overige dieren in de tuin zijn hierdoor helemaal de kluts kwijt. Ze hebben zich uit angst verstopt op de meest vreemde plaatsen. Waar zouden ze zitten? En waar is de uil gebleven? De kinderen worden gevraagd om te helpen zoeken.

Drents Museum
In het Drents Museum is een geheimzinnige tekening gevonden van diverse stukjes schilderij ondertekend door ‘De man met de uil’. Wie is ‘De man met de uil’ en van welke schilderijen zijn de stukjes? Het Drents Museum wil deze schilderijen extra goed in de gaten houden en vraagt aan alle kinderen deze schilderijen op te sporen en op zoek te gaan naar ‘De man met de uil’. Deze man kan zich bevinden in het Drents Museum, maar ook in het Drents Archief of in Het Drentse Landschap. iedereen die kan meehelpen krijgt een beloning!

De drie instellingen zijn te vinden in het centrum van Assen rond De Brink.