Nieuws

Koele en schone lucht

De afgelopen maanden is op het dak van het Drents Archief een nieuwe koelinstallatie geplaatst. De machine zorgt ervoor dat de papieren documenten, perkamenten oorkonden,  historische kaarten en kranten in de archiefdepots onder de beste omstandigheden bewaard blijven. De vervanging van het koelsysteem was nodig om een temperatuur van 18 graden in de depots te garanderen.

Computergestuurd meetsysteem
Voor archiefstukken zijn een constante temperatuur en luchtvochtigheid heel belangrijk. Onder die omstandigheden kan papier eeuwenlang meegaan. Het Drents Archief houdt in de depots een temperatuur van 18 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 50% aan. Daarvoor zijn veel technische voorzieningen nodig. Een klimaatinstallatie garandeert de goede temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien houdt een filtersysteem de lucht schoon. Een computergestuurd meetsysteem houdt alles 24 uur per dag in de gaten.

Overlast
De werkzaamheden aan het koelsysteem hebben afgelopen tijd voor zowel bezoekers als medewerkers van het Drents Archief overlast met zich meegebracht. Omdat de koelmachine nu op het dak is geïnstalleerd, moesten er door het hele gebouw nieuwe leidingen worden aangelegd. De werkzaamheden zijn nu afgerond en de klimaatinstallatie doet haar werk: het bewaren van het Drentse verleden.