Nieuws

Lezingen Grenzen in Drenthe volgeboekt!

De lezingencyclus Grenzen in Drenthe, die op dinsdagavond 6 maart begint, is volgeboekt. Bij grenzen denken we natuurlijk eerst aan territoriale grenzen, maar er zijn ook mentale en culturele grenzen. Wat te denken van bijvoorbeeld taalgrenzen, een Drentse identiteit of verschillen in mentaliteit tussen zand- en veen-Drenten?  

6 maart t/m 17 april
Deskundige sprekers behandelen op opeenvolgende dinsdagavonden een bepaald aspect van het thema, voorafgegaan door een inleidende lezing van Erwin Karel. De zeven lezingen worden als een totaalpakket aangeboden; inschrijven voor een afzonderlijke lezing is daarom niet mogelijk. De lezingen vinden plaats in het Drents Archief, Brink 4 in Assen vanaf dinsdag 6 maart t/m 17 april 2007 van 19.30-ca.21.30 uur. De kosten bedragen € 55,-

Een Drentse identiteit?
In de eerste lezing komen onder meer het ontstaan van de rijks- en provinciale grenzen en aan bod, Jan van Ginkel spreekt over landschappelijke grenzen en Ellen de Vries-Heijboer zal ingaan op de Drentse boermarken en sporen van markegrenzen die nu nog zichtbaar zijn. Henk Nijkeuter werpt licht op de ontwikkeling van taalvarianten binnen Drenthe, terwijl Leen de Graaf regionale verschillen in architectuur behandelt. Grenzen van het recht, normen en waarden en grensoverschrijdende misdaad (smokkel) in de periode 1914-1918 zijn de onderwerpen van de lezing van Albert Eggens. Michiel Gerding sluit de reeks af met een lezing over de Drentse identiteit en de vraag of die werkelijk bestaat.

Aanmelden

Opgave voor de lezingen is niet meer mogelijk. Kijk voor meer informatie over de cursussenen en lezingen die het Drents Archief, de provinciaal historicus en de Drentse Historische Vereniging organiseren in de rubriek Onderwijs: Cursussen.