Nieuws

Landelijke Archievendag op 14 oktober in het Drents Archief

Op zaterdag 14 oktober, aan het begin van de Week van de Geschiedenis, organiseren archieven in het hele land speciale activiteiten. In het Drents Archief is iedereen van 11.00-16.00 uur welkom voor een kijkje achter de schermen. Het archiefdepot, dat gewoonlijk niet toegankelijk is voor publiek, is die dag geopend voor bezoekers. Er zijn bijzondere archiefstukken te bekijken over Geloof en Bijgeloof. Verder laat het archief historische films zien, er is een tentoonstelling, activiteiten voor kinderen en natuurlijk kunnen bezoekers terecht voor informatie over Drentse voorouders en regionale geschiedenis. De toegang is gratis.

Tentoonstelling 100 jaar miniatuurauto’s
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het eerste Drentse nummerbord D-1 werd uitgegeven. In het kader van D-1: 100 jaar Automobiliteit in Drenthe is op de Landelijke Archievendag een tentoonstelling te bekijken van miniaturen zoals Dinky Toys, Corgi Toys en Matchbox. Ook documenten en objecten uit 100 jaar autogeschiedenis zijn te zien, zoals rijbewijzen, wegenkaarten en foto’s. De tentoonstelling duurt tot 26 januari 2007.

Historische films over verkeer en vervoer
Het Drents AudioVisueel Archief (DAVA) draait de hele dag een compilatie van historische films over het verkeer en vervoer in onze provincie. Niet alleen de auto komt in beeld, maar ook het openbaar vervoer per stoomtrein, -tram en met de Drentse Autobus Onderneming (DABO).

Maak je eigen historische scrapboek!
Op 14 oktober maken kinderen in het Drents Archief hun eigen historische scrapboek over hun familie en woonplaats. Daarin verwerken ze oude foto’s van vader, moeder, opa en oma en prints van oude prentbriefkaarten en kranten uit het archief. Medewerkers van Pipoos Hobby-artikelen in Assen weten alles van het maken van leuke scrapboeken en geven deskundige tips en begeleiding.

Informatie over familieonderzoek en dorpsgeschiedenis
Natuurlijk is de studiezaal van het Drents Archief geopend. Daar wordt informatie gegeven hoe je met familieonderzoek begint, welke databases je kunt gebruiken en hoe je te werk gaat als je iets wilt weten over de geschiedenis van je dorp, straat, of huis.