Nieuws

Week van de Geschiedenis 13 t/m 22 oktober

Landelijke Archievendag, Drentse Geschiedenis Quiz, maak je eigen scrapboek, tentoonstelling miniatuurauto's, 100 jaar automobiliteit in het Stadspaviljoen, Festival Oude Drentse Films. Van 13 t/m 22 oktober vindt de Week van de Geschiedenis plaats op meer dan driehonderd plekken in Nederland. Tal van musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken en historische verenigingen organiseren speciale activiteiten. Het Drents Archief pakt uit met de volgende activiteiten:

Landelijke Archieven Dag
Tijdens de Landelijke Archieven Dag op zaterdag 14 oktober is iedereen welkom voor een kijkje achter de schermen in het Drents Archief. Van 11.00-16.00 uur zijn bijzondere archiefstukken te bekijken in het ondergrondse depot dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Er is een tentoonstelling, historische films, kinderactiviteiten, archiefstukken over Geloof en Bijgeloof en natuurlijk kunnen bezoekers terecht voor informatie over Drentse voorouders en regionale geschiedenis.

Drentse Geschiedenis Quiz met Drentse burgemeesters
Vanaf zaterdag 14 oktober kunt u meedoen met de Drentse Geschiedenis Quiz! De voorronde van de quiz staat dan in het Dagblad van het Noorden en op de website van het Drents Archief. De beste kandidaten strijden om de eer (en om een fraai boekenpakket) in de finale op vrijdagavond 3 november. De Drentse burgemeesters nemen het dan ook tegen elkaar op! De Quiz wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en de provinciaal historicus.
De finale van de Quiz wordt op vrijdagavond 3 november gehouden voor publiek in het ICO, centrum voor Kunst & Cultuur, Zuidhaege 2 in Assen.

Tentoonstelling 100 jaar miniatuurauto’s
In het kader van D-1: 100 jaar Automobiliteit in Drenthe is vanaf 14 oktober in het Drents Archief een tentoonstelling te zien van miniaturen zoals Dinky Toys, Corgi Toys en Matchbox. Ook documenten en objecten uit 100 jaar autogeschiedenis zijn te zien, zoals rijbewijzen, wegenkaarten en foto’s.

5e Festival Oude Drentse Films
Van 16 t/m 20 oktober trekt het DAVA (Drents AudioVisueel Archief) met het 5e Festival Oude Drentse Films door Drenthe. Op zes verschillende locaties zijn historische films te zien rond het thema verkeer en vervoer.
- maandag 16 oktober
   Assen, Rabobank Neptunusplein 2
- dinsdag 17 oktober
   Gees, De Zwerfkei
- woensdag 18 oktober
   Klazienaveen, Openbare Bibliotheek
   Hoogersmilde, De Schakel (gewijzigde datum!)
- donderdag 19 oktober
   Dwingeloo, Hotel De Brink
- vrijdag 20 oktober
   Ruinen, Café Brinkzicht
Op elke locatie staan filmcompilaties uit de jaren 1930-1970 op het programma over verkeer en vervoer, de eigen streek en de plaats van vertoning.
De aanvangstijd is 20.00 uur, kaartverkoop aan de zaal vanaf 19.30 uur. De toegang is € 5 (voor leden van de plaatselijke historische vereniging € 4).

Maak je eigen historische scrapboek
Op drie zondagen en één zaterdag in oktober maken kinderen in het Drents Archief hun eigen historische scrapboek over hun familie en woonplaats. Daarin verwerken ze oude foto’s van vader, moeder, opa en oma en prints van oude prentbriefkaarten en kranten uit het archief. In samenwerking met Pipoos Hobby-artikelen, Assen.
Een activiteit in het kader van Oktobermaand Kindermaand.
De toegang is gratis. De activiteit vindt plaats op:
Zondag 8 oktober 13.00-17.00 uur
Zaterdag 14 oktober 11.00-16.00 uur
Zondag 22 oktober 13.00-17.00 uur
Zondag 29 oktober 13.00-17.00 uur

D-1: 100 jaar automobiliteit in het Stadspaviljoen
Op donderdag 19 oktober presenteert het Drents Archief 100 jaar autogeschiedenis in het Stadspaviljoen op het Koopmansplein in Assen. De database met de oudste Drentse kentekens gaat dan on line. Bezoekers van het Stadspaviljoen kunnen bijzondere auto's bewonderen, zoals de oudste auto in Drenthe, een Panhard uit 1911 en een oude ANWB-eend. Verder laat de Provincie van alles zien over de verkeersveiligheid in Drenthe vroeger en nu. 

Meer informatie over de Week van de Geschiedenis:
www.anno.nl
www.weekvandegeschiedenis.nl

weekbanier.jpg