Nieuws

Fietsen langs Drenthe's oudste wegen

De Drentse Fiets 4Daagse ging dit jaar helaas niet door. Voor wie op eigen gelegenheid een leuke route wil fietsen heeft de Fiets 4Daagse in samenwerking met het Drents Archief een gids uitgebracht met routes langs Drenthe's oudste wegen.

Drenthe kent nog steeds wegen die er al eeuwenlang liggen. Wie de de kaart van Drenthe uit 1634 bekijkt, ziet daarop de doorgaande wegen duidelijk getekend. Sommige zijn nu drukke autowegen, andere zijn stille zandwegen geworden.

Tolhuizen en herbergen
De lezer/fietser wordt meegenomen op een speurtocht naar wat nog te herkennen is van de wegen die Drenthe eeuwen geleden al doorkruisten. Liggen de oude tracés er nog? Staan de tolhuizen, die tot in de twintigste eeuw een plaag voor de weggebruiker waren, nog langs de weg? En is de ouderwetse herberg nog herkenbaar in het moderne café? De beschrijving wordt verluchtigd door de verslagen en dagboeken van reizigers uit vroeger eeuwen.

Het boekje Langs Drenthe’s oudste wegen is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het is verkrijgbaar bij het Drents Archief en in de boekhandel. Tot 29 juli is de prijs 7,50. Daarna kost het boekje 10 euro.

tolhuis.jpg