Nieuws

Week van de Geschiedenis 13 t/m 22 oktober 2006

Van 13 t/m 22 oktober vindt de Week van de Geschiedenis plaats op meer dan driehonderd plekken in Nederland. Tal van musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken en historische verenigingen organiseren speciale activiteiten. Het Drents Archief pakt uit met de volgende activiteiten:

Landelijke Archieven Dag
Tijdens de Landelijke Archieven Dag op zaterdag 14 oktober is iedereen welkom voor een kijkje achter de schermen in het Drents Archief. Van 11.00-16.00 uur zijn bijzondere archiefstukken te bekijken in het ondergrondse depot dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Er is een tentoonstelling, historische films, kinderactiviteiten en natuurlijk kunnen bezoekers terecht voor informatie over Drentse voorouders en regionale geschiedenis.

Drentse Geschiedenis Quiz
Vanaf zaterdag 14 oktober kunt u meedoen met de Drentse Geschiedenis Quiz! De voorronde van de quiz staat dan in het Dagblad van het Noorden en op de website van het Drents Archief. De beste kandidaten strijden om de eer (en om een fraai boekenpakket) in de finale op vrijdagavond 3 november. Ook twaalf zeer prominente Drenten nemen het dan tegen elkaar op! De Quiz wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en de provinciaal historicus.
De finale van de Quiz wordt op vrijdagavond 3 november gehouden voor publiek in het ICO, centrum voor Kunst & Cultuur, Zuidhaege 2 in Assen.

Tentoonstelling miniatuurauto’s
In het kader van D-1: 100 jaar Automobiliteit in Drenthe is in het Drents Archief een tentoonstelling te zien van miniaturen zoals Dinky Toys, Corgi Toys en Matchbox. Ook documenten en objecten uit 100 jaar autogeschiedenis zijn te zien, zoals rijbewijzen, wegenkaarten en foto’s. De tentoonstelling begint in de Week van de Geschiedenis.

5e Festival Oude Drentse Films
Van 13 tot en met 20 oktober houdt het DAVA (Drents AudioVisueel Archief) het 5e Festival Oude Drentse Films. Op verschillende locaties in Drenthe zijn historische films te zien rond het thema verkeer en vervoer.
- maandag 16 oktober - Assen
- dinsdag 17 oktober - Gees / Hoogersmilde
- woensdag 18 oktober - Klazienaveen
- donderdag 19 oktober - Dwingeloo
- vrijdag 20 oktober - Ruinen 

Maak je eigen historische scrapboek
Op drie zondagen en één zaterdag in oktober maken kinderen in het Drents Archief hun eigen historische scrapboek over hun familie en woonplaats. Daarin verwerken ze oude foto’s van vader, moeder, opa en oma en prints van oude prentbriefkaarten en kranten uit het archief. In samenwerking met Pipoos Hobby-artikelen, Assen.
Een activiteit in het kader van Oktobermaand Kindermaand.
De toegang is gratis. De activiteit vindt plaats op:
Zondag 8 oktober 13.00-17.00 uur
Zaterdag 14 oktober 11.00-16.00 uur
Zondag 22 oktober 13.00-17.00 uur
Zondag 29 oktober 13.00-17.00 uur

Meer informatie over de Week van de Geschiedenis:
www.anno.nl
www.weekvandegeschiedenis.nl

weekbanier.jpg