Nieuws

Tentoonstelling Achilles 1894, Drenthe's oudste voetbalclub

Op 2 juni heeft Gerrit Piek, wethouder van de gemeente Assen voor onder meer Sport, de tentoonstelling Achilles ’94 over Drenthe’s oudste voetbalclub geopend. De tentoonstelling met historische foto’s, documenten, voorwerpen en zelfs een film uit 1939 is tot 29 september te bekijken in de Kloostergang van het Drents Archief, Brink 4 in Assen. De tentoonstelling is samengesteld in het kader van Assen Sportjaar 2006.

Geen volkssport
Toen de club in 1894 werd opgericht, was voetbal nog geen populaire volkssport. In de eerste jaren was Achilles zelfs een eliteclub met een ballotagecommissie die elk nieuw lid keurde.
Foto’s laten het voetbal zien zoals dat 100 jaar geleden gespeeld werd. Zeer bekend werd de Achilles-speler Willy Westra van Holthe die in 1913 met het Nederlandse team een legendarische wedstrijd speelde door de grondleggers van het voetbal te verslaan: Engeland verloor met 2-1.

Verenigingsleven
Het elitaire karakter verdween geleidelijk aan het begin van de twintigste eeuw. Documenten en voorwerpen geven een beeld van een sociaal verenigingsleven. Feestavonden en revue’s werden georganiseerd en in 1936 werd een supportersvereniging opgericht. In 1939 bestond deze al uit 500 fans. De vereniging zelf telde op dat moment 200 leden.
Een bijzondere film uit 1939 laat wedstrijden zien tegen Sneek en D.W.S in Amsterdam in stadion De Meer. De tentoonstelling brengt ook de naoorlogse geschiedenis van de club in beeld.

Sportarchieven
Gegevens over het wonen en werken in de vorige eeuw zijn meestal wel in archieven te vinden. Moeilijker wordt het om een beeld te krijgen van de vrijetijdsbesteding van de Drent in het verleden. De archieven van verenigingen vormen hiervoor een mooie bron, maar dat materiaal is lang niet altijd bewaard gebleven en overgebracht naar een archiefinstelling. Een uitzondering is het archief van Achilles ’94 dat vanaf 2005 in het Drents Archief wordt bewaard. Onderzoekers kunnen het archief van de club daar vanaf eind juni bekijken.