Nieuws

Rondrit historische automobielen op 17 juni

Op 17 juni is Assen aan de vooravond van de TT nog even niet gevuld met ronkende motoren, maar in plaats daarvan met pruttelende antieke automobielen.

In samenwerking met de Pionier Automobielenclub organiseert het Drents Archief een rit door het Asser centrum van maar liefst dertig auto’s van vóór 1940. Het is een unieke gebeurtenis, want in bijna alle andere rally’s en ritten zijn de oudste auto’s meestal niet ouder dan de jaren vijftig. 

Roemruchte merken
Het zijn zeer bijzondere auto’s die door het stadshart van Assen zullen tuffen. Denk daarbij aan roemruchte merken als De Dion Bouton, Lagonda, Napier, Benz en LaBure, maar tevens aan nog bestaande automerken die voor de oorlog ook hun sporen al hadden verdiend, zoals Bugatti, Buick, Austin en Rolls-Royce. Het zijn auto’s uit een tijd waarin het rijden in een auto nog iets bijzonders was en de chauffeurs echte helden waren.

De route
De auto’s komen ongeveer tussen 12.30 en 13.00 uur vanaf de Torenlaan, via de Kerkstraat het Asser centrum binnen en rijden dan door de Marktstraat en de Kruisstraat. Vervolgens rijdt de karavaan langs het Koopmansplein voor Warenhuis Vanderveen en verlaat het centrum weer via de Weierspoort. Daarna worden de auto’s geparkeerd op de parkeerplaats voor De Kolk. De équipes worden ontvangen voor een lunch in Vanderveen, waar wethouder Alex Langius de chauffeurs en hun bijrijders zal toespreken.

100 jaar auto’s
Deze rit van antieke auto’s maakt deel uit het Project D1, dat het Drents Archief heeft opgezet omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat het eerste nummerbord in Drenthe werd uitgegeven aan jhr.mr. H.G. van Holthe tot Echten. Nog tal van activiteiten zullen dit jaar volgen en als afsluiting komt er in 2007 een boek over 100 jaar automobiliteit in Drenthe.

Het Drents Archief draagt bij aan een Bruisend Assen!