Fout
  • Fout tijdens het laden van component: com_media, 1

Nieuws

Gids langs Drenthe's oudste wegen

Het Drents Archief heeft in samenwerking met de Drentse Fiets 4Daagse een gids uitgebracht met routes langs Drenthe's oudste wegen. Drenthe kent nog steeds wegen die er al eeuwenlang liggen.  Wie de de kaart van Drenthe uit 1634 bekijkt, ziet daarop de doorgaande wegen duidelijk getekend. Sommige zijn nu drukke autowegen, andere zijn stille zandwegen geworden.

Cultuur-historie
Ter gelegenheid van de Drentse Fiets 4Daagse brengt het Drents Archief opnieuw een boekje uit met fietsroutes rond een cultuur-historisch thema. Eerder verschenen al Drentse Rijkdom (rondom de havezaten) en Hemels Drenthe (met als thema religieus erfgoed). Het derde deel zal gaan over de oudste wegen in Drenthe. Daarvoor wordt de kaart uit 1634, gemaakt door Cornelis Pijnacker, als uitgangspunt genomen.

Tolhuizen en herbergen
De lezer/fietser wordt meegenomen op een speurtocht naar wat nog te herkennen is van de wegen die Drenthe eeuwen geleden al doorkruisten. Liggen de oude tracés er nog? Staan de tolhuizen, die tot in de twintigste eeuw een plaag voor de weggebruiker waren, nog langs de weg? En is de ouderwetse herberg nog herkenbaar in het moderne café? De beschrijving wordt verluchtigd door de verslagen en dagboeken van reizigers uit vroeger eeuwen.
Het boekje Langs Drenthe’s oudste wegen is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het is verkrijgbaar bij het Drents Archief en in de boekhandel.