Nieuws

Museumweekend in Drents Archief goed bezocht

Zo'n 370 kinderen en ouders maakten tijdens het Museumweekend op 8 en 9 april kennis met de heer en mevrouw Van Valkenstijn in het Drents Archief. Het archief organiseerde samen met het Drents Museum en Stichting 'Het Drentse Landschap' een ontdekkingstocht voor kinderen. De ontdekkingstocht, ‘Creëer je eigen lente’, voerde kinderen langs de drie erfgoedinstellingen, waar ze mee konden doen met allerlei activiteiten.

Geheimzinnigheid rond de familie Van Valkenstijn

In het Drents Archief ontmoetten kinderen de heer en mevrouw Van Valkenstijn. Dit echtpaar bewoonde meer dan 150 jaar geleden het huis Vredeveld, even buiten Assen. De Van Valkenstijns wilden daar een rustig en teruggetrokken bestaan leiden, maar dat gaf meteen al aanleiding tot een hoop geroddel. Er gingen zelfs geruchten dat ze menseneters waren en dat mevrouw van Valkenstijn een dochter van Lodewijk Napoleon was!

Tot de dag van vandaag is het huis Vredeveld en zijn bewoners met geheimzinnigheid omgeven. De kinderen maakten kennis met het echtpaar in het Drents Archief. Daar ontdekten ze wat Augustinus van Valkenstijn al die jaren in zijn archief heeft bewaard: een gedroogd viooltje en een haarlok van zijn echtgenote Louise.

In de tuin van Stichting 'Het Drentse Landschap' ontdekten kinderen de lente in Drenthe, waarbij vogels en insecten natuurlijke voortekenen zijn van het nieuwe seizoen. In het Drents Museum gingen de kinderen met bloemen aan de gang. 

len_a_torentje.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


augustinus.jpg


tekenen.jpg


opdracht.jpg