Nieuws

Index vonissen van de Etstoel op cd

Vanaf 27 februari is een index (op cd) beschikbaar op de vonnissen van de Etstoel, Drenthes oude rechtscollege. Dat maakt het onderzoek naar familienamen en geschillen over bijvoorbeeld bezit of andere rechtszaken een stuk gemakkelijker. Het betreft de vonnissen van de periode 1703 -1723. Behalve een index op naam zijn op de cd ook een beschrijving van de vonnissen, de gescande originelen en een verklarende woordenlijst te vinden.

Serie van tien cd’s
De index is een initiatief van C. de Graaf en H.W. Homan Free in samenwerking met het Drents Archief. In totaal zullen er tien cd’s verschijnen die uiteindelijk alle vonnissen van 1602 t/m 1795 bevatten. De periode vóór 1602 is al in boekvorm verschenen.
De Etstoel van Drenthe was het hoogste rechtscollege in het Landschap Drenthe van circa 1350 tot de opheffing in 1795. Het college werd gevormd door de Drost, landschrijver en de 24 etten.

Bestellen of bekijken
Wie interesse heeft in de cd of op de hoogte wil blijven van de verschijningsdatum van de vervolg cd’s kan een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Er zijn geen verplichtingen verbonden aan de mailinglijst. De prijs van de cd is € 25,- . De cd is te koop aan de balie van het Drents Archief of te bestellen via internet. Nadere informatie is te vinden op: http://home.hetnet.nl/~homanfree/
De index is overigens ook (gratis) te raadplegen in het Drents Archief.

Waardevolle bron
In de vonnissen van de Etstoel gaat het vaak over geschillen over geldleningen, erfenissen, bezittingen, aankopen van vee of winkelwaren en geschillen over verwondingen, mishandeling en belediging.
Omdat de Etstoel vrijwel compleet bewaard is gebleven vanaf 1600, en de kerkelijke doop- trouw- en begraafregisters van Drenthe vaak onvolledig zijn, zijn de vonnissen een waardevolle bron voor de genealoog en historicus. In een deel van de vonnissen worden familierelaties vermeld, waardoor een vastgelopen onderzoek weer vlotgetrokken kan worden.