Nieuws

Fotomateriaal AKU/Enka naar Drents Archief

Duizenden foto’s en dia’s van de AKU/Enka fabrieken in Emmen zijn op 3 februari geschonken aan het Drents Archief. De oudste foto’s dateren van het eind van de jaren veertig toen de fabrieken zich in Emmen vestigden. De jongste foto's zijn in de jaren tachtig gemaakt, toen de productie verdween of werd overgenomen door andere bedrijven.

Werkgelegenheid
Na een zware lobby vanuit de gemeente en het rijk, had de AKU (Algemene Kunstzijde Unie) in 1947 een fabriek in Emmer Compascuum gevestigd. In 1951 volgde de Enkalon fabriek in Emmen, een fabriek in nylon garens. De gemeente Emmen kampte met grote werkloosheid en de komst van deze industrie was een belangrijke opsteker voor het gebied. Andersom waren voor de AKU/Enka de arbeidskrachten in Zuidoost-Drenthe goedkoop.

Sociale aciviteiten
De fotocollectie, van vernietiging gered door bedrijfsarchivaris Meine Oostwoud, laat een prachtig tijdsbeeld zien. Niet alleen het productieproces, maar het sociale leven er om heen is vastgelegd. De fabriek liet huizen bouwen voor zijn medewerkers en organiseerde voor hen sportevenementen en allerlei feestelijkheden. Veel mensen uit één familie werkten bij de AKU/Enka en de fabriek was lange de tijd de belangrijkste werkgever in de regio, met op het hoogtepunt ongeveer 5000 werknemers.

Nadat de fotocollectie is geordend en gedigitaliseerd, zal zij op www.drentsfotoarchief.nl te bekijken zijn.

aku.jpg