Nieuws

D1: 100 jaar Automobiliteit in Drenthe

Op donderdag 12 januari heeft gedeputeerde van verkeer en vervoer Sipke Swierstra het startsein gegeven van het project D1: 100 jaar Automobiliteit in Drenthe. Swierstra arriveerde in de oudste auto van Drenthe, een Panhard X10 uit 1911, bij Villa Ebbenerve in Assen. Daar nam hij een replica in ontvangst van de eerste Drentse kentekenplaat D1.

swier.jpg

Dit kenteken werd exact 100 jaar geleden uitgereikt aan jhr. mr. H.G. van Holthe tot Echten. Hij woonde in Villa Ebbenerve, het huidige pand van Drents Plateau aan de Stationsstraat 11 in Assen.
De D in het nummerbord staat niet voor de beginletter van de provincienaam, zoals vaak wordt gedacht. De letters zijn alfabetisch aan de provincies toegekend, beginnend met de A voor Groningen en de B voor Friesland, waarbij de C, zoals nog steeds, werd overgeslagen.

Kentekenregister
D1: 100 jaar Automobiliteit in Drenthe is een project van het Drents Archief met een reeks activiteiten die gedurende het jaar 2006 ontwikkeld worden. Organisaties en bedrijven op het gebied van mobiliteit, kunst, cultuur en historie werken daarbij samen.
De activiteiten variëren van het Festival Oude Drentse Films in het teken van de automobiliteit tot de ontsluiting van het oudste kentekenregister via internet. Anderen zullen bij het thema aanhaken met tentoonstellingen en andere activiteiten, zoals een auto- en modeshow, een oldtimer rally en een publicatie.

Motor- en Rijwielwet in 1906
Er rijden natuurlijk al langer dan 100 jaar auto’s in Drenthe. De Benz van Van Holthe tot Echten was door hem in 1899 al aangeschaft. In 2006 is het echter 100 jaar geleden dat de Motor- en Rijwielwet in werking trad. Die bepaalde onder meer dat alle auto’s een kenteken moesten voeren.

Honderd jaar automobiliteit heeft Drenthe ingrijpend veranderd. Na een aanvankelijke afkeer van de razende en rokende snelheidsmonsters, kregen de voorstanders al snel de overhand. Afgelegen gebieden werden bereikbaar, personen en goederen konden worden getransporteerd en sociale contacten kregen een nieuwe impuls. Daarnaast is de auto als ‘heilige koe’ een belangrijk statussymbool geworden: je bent wat je rijdt! Redenen te over om in dit jaar ruim aandacht aan al die veranderingen te besteden.

thumb_d_1.jpgthumb_d_2.jpgthumb_d_3.jpgthumb_d_4.jpg

thumb_d_5.jpgthumb_d_6.jpgthumb_d_7.jpgthumb_d_8.jpg 

thumb_d_9.jpgthumb_d_10.jpg