Nieuws

Tentoonstelling Andere Tijden

Tot en met 31 januari 2006 is in de kloostergang van het Drents Archief de tentoonstelling Andere Tijden te zien over tijdrekening en kalenders. In andere tijden en andere culturen werden
verschillende kalenders gebruikt.

Gregoriaanse kalender
Zo stapte Drenthe op 30 april 1701 over van de Juliaanse op de Gregoriaanse kalender. Er werden toen elf dagen overgeslagen om het kalenderjaar weer gelijk te laten lopen met het zonnejaar! Andere gewesten waren al eerder op de nieuwe Gregoriaanse kalender overgegaan. Bij correspondentie tussen Holland en Drenthe zijn de brieven daarom vaak van een dubbele datum voorzien: die van de oude en van de nieuwe kalender.

Middeleeuwse zakzonnewijzers
De tentoonstelling gaat in op verschillende kalenders die door de eeuwen heen zijn gebruikt. Ook kalenders uit andere culturen komen aan bod. Hoe de tijd in het dagelijks leven een rol heeft gespeeld, is te zien aan de replica's van Middeleeuwse zakzonnewijzers. Herders, pelgrims en andere reizigers konden met behulp van deze mini-zonnewijzers toch de tijd in de gaten houden.

Eeuwenoude agenda
De voorloper van de huidige agenda was de schrijfalmanak. Een handig boekje met alle belangrijke markt- en feestdagen en ruimte om je eigen afspraken te noteren. Ook de vertrektijden van het veer van Meppel naar Amsterdam en voorspellingen van de Italiaanse waarzegger Anthonio Magino zijn te vinden in de 'Drentsche Almanach' uit de achttiende eeuw.

De tentoonstelling is samengesteld door dhr. W. Ahlers met aanvullend materiaal van het Drents Archief.