Fout
  • Fout tijdens het laden van component: com_media, 1

Nieuws

Fotocollectie Boneschanscher naar Drents Archief

Het Drents Archief beheert sinds kort de fotocollectie van Engelke Jan Boneschanscher (1858-1946). ‘Meester’ Boneschanscher was hoofd van de school in Dwingeloo van 1883 tot 1923.
In die periode maakte hij honderden foto’s van Dwingeloo en de zuidwesthoek van Drenthe, zoals in Meppel en langs de Drentsche Hoofdvaart. De fotocollectie is uitzonderlijk omdat Drenthe rond 1900 maar weinig is gefotografeerd. De fotografen die er toen met hun camera op uit trokken zijn op de vingers van één hand te tellen.

Dorpsgezichten en bewoners
Het materiaal dat bij het Drents Archief bewaard wordt, bestaat uit een viertal fotoalbums en ruim 150 losse foto’s. Het is afkomstig van twee familieleden van meester Boneschanscher, die inzagen dat de collectie van bijzondere waarde is voor de Drentse geschiedenis.
Boneschanscher maakte prachtige opnames van dorps- en stadsgezichten. Hij had net als de schilders in deze periode een voorliefde voor het Drentse landschap en hij had toen al een bijzonder oog voor de Drentse natuur. Daarnaast fotografeerde hij talloze dorpsbewoners en bijvoorbeeld rondtrekkende zigeuners.

Overzichtswerk Boneschanscher 
Stichting Dwingels Eigen had al eerder een gedeelte van de fotocollectie van Boneschanscher in beheer. Samen met het nieuwe materiaal in het Drents Archief is er nu een goed overzicht van zijn werk voorhanden. 
Erwin de Leeuw en Mark Goslinga, medewerkers van het Drents Archief, geven daarom in samenwerking met de Stichting Dwingels Eigen een fotoboek uit dat in 2006 zal verschijnen.
Het boek geeft een overzicht van het werk van Boneschanscher waarin de bijzondere foto’s goed tot hun recht komen. Het boek zal met name interessant zijn voor liefhebbers van de geschiedenis van zuidwest Drenthe in het algemeen en van Dwingeloo in het bijzonder.