Nieuws

Week van de Geschiedenis in het Drents Archief

In Drenthe gaat de Week van de Geschiedenis van start met de Drentse Geschiedenis Quiz op vrijdagavond 28 oktober. De Week van de Geschiedenis vindt plaats op meer dan driehonderd
plekken in Nederland. Een groot aantal musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken en historische verenigingen organiseert activiteiten rond het thema Buren.

Drentse Geschiedenis Quiz
In Drenthe begint de week met de Nacht van de Geschiedenis op vrijdag 28 oktober. Het Drents Archief organiseert op deze avond de Drentse Geschiedenis Quiz samen met het Dagblad van het Noorden en de Asser Historische Vereniging. De fusie van het Drents Archief met het gemeentearchief van Assen is hiervoor de aanleiding. Annette Timmer van RTV Drenthe zal in de Raadzaal van de gemeente Assen bekende en onbekende Drenten aan de tand voelen over de geschiedenis van hun provincie.

Bekende Drenten
Dirk Mulder, Marga Kool en Sake Elzinga zullen onder meer de strijd aanbinden met elkaar en met de overige deelnemers die zich hebben gekwalificeerd door middel van de voorronde in het Dagblad van het Noorden.   
De quiz kan bijgewoond worden door publiek. Belangstellenden zijn van harte welkom op 28 oktober op de publieke tribune van de Raadzaal in Assen. De Raadzaal is open vanaf 20.30 uur; de quiz begint om 21.00 uur. Het adres is Noordersingel 33 in Assen. De toegang is gratis.

Kom buurten in het Drents Archief!
In de Week van de Geschiedenis staat ook de Landelijke Archievendag op zaterdag 29 oktober op het programma. Het Drents Archief houdt dan open huis met tal van activiteiten rond het thema Buren: Drentse voorouders, Molukse buren, Augustinus van Valkenstein, archieftoppers, ondergrondse archiefdepots, Oktobermaand Kindermaand en nog veel meer. Ook de handtekening van Koningin Beatrix is te zien. Zij bezocht op 8 oktober het programma van Oktobermaand Kindermaand in het Drents Archief.
De inwoners van Assen, maar ook alle andere bezoekers zijn welkom van 11.00-16.00 uur. De toegang is gratis.

Festival Oude Drentse Films
In de Week van de Geschiedenis vindt tevens het vierde Festival Oude Drentse Films plaats op verschillende locaties in Drenthe. In samenwerking met lokale historische verenigingen stelt het DAVA (Drents Audiovisueel Archief) een programma met historische films samen rond het thema Naobers. Meer informatie over de locaties en aanvangstijden is te vinden in de agenda op deze site.