Nieuws

Hemels Drenthe

De 40e Drentse Fiets 4Daagse van 26 tot en met 29 juli staat in het teken van Hemels Drenthe. Het Drents Archief maakte de gids Hemels Drenthe. Een tocht langs geloof en bijgeloof.
De deelnemers van de Fiets 4Daagse gaan uitvoerig kennismaken met ‘hemelse’ zaken in Drenthe: sterren en planeten, geloof én bijgeloof en andere hemelse zaken spelen hierbij een grote rol.
De fietsroutes leiden dit jaar de deelnemers langs opzienbarende astronomische elementen, bijzonder fraaie hemelhuizen en aanverwant erfgoed en langs het symbool voor de eeuwige jachtvelden: het prehistorische hunebed.

Handzame gids
Het Drents Archief vervaardigde in dit kader het boekwerk Hemels Drenthe. Een tocht langs geloof en bijgeloof. De full colour en in een handzaam formaat uitgevoerde gids bevat zeven fietsroutes (inclusief routekaarten) die de fietser langs tientallen bezienswaardigheden door heel Drenthe voeren. Het boekje is geschreven door Paul Brood. De uitgever is Noordboek in Leeuwarden. Het boekje kost € 10,-, maar deelnemers aan de Fiets 4Daagse krijgen een korting van 50% op de verkoopprijs. De gids is ook buiten de Fiets 4Daagse te gebruiken.

Oerparochies
De zeven routes in dit boekje beginnen alle in de hoofdplaatsen van de voormalige dingspelen. Dat waren de oerparochies in Drenthe met (nu) de oudste kerken van Drenthe. Zij staan in Emmen, Beilen, Diever, Rolde, Vries en Anloo. Een zevende bijzondere route voert langs monumenten van het katholieke verleden van Zuidoost-Drenthe. De katholieke veenbevolking, vooral uit Duitsland afkomstig, zorgde daar voor een andere religieuze cultuur en een typisch katholieke kerkbouw.

Gerenoveerde synagogen
De oudste bouwwerken, de kerken van de middeleeuwse parochies, zijn opvallende verschijningen in het Drentse landschap; klokkentorens, verweerde buitenmuren, ingetogen interieurs, en de kerken staan meestal midden in het dorp. Heel mooi zijn de gebouwen in Anloo, Vries, Rolde, Diever, Dwingeloo en Ruinen. Monumentaal en opvallend zijn ook de protestantse zeventiende-eeuwse kerkgebouwen in Coevorden en Hoogeveen. Eén van de blikvangers in Drenthe is de achttiende-eeuwse, achtkantige koepelkerk in Smilde. Drenthe telt bovendien talrijke bezienswaardige veenkoloniale kerken en een aantal (gerenoveerde) synagogen. Stuk voor stuk de moeite van het bekijken waard.

Verhalen
Het boekje wijst de lezer de weg langs al die mooie plekken. Bijzonder is de combinatie van religieuze en wetenschappelijke elementen in het boekje: van grafheuvel en hunebed tot kerk en kerkenpad, van breukenboom tot sterrenwacht.
In het boekje staan veel verhalen die betrekking hebben op de beschreven plekken. Zo wordt verteld van de wonderbaarlijke verschijning van Maria in Diever in 1215 en de bouwfraude van de koepelkerk in Smilde.


Het project Hemels Drenthe wordt medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/KOMPAS, Provincie Drenthe, Astron Dwingeloo, de Stichting Het Drentse Landschap en de Stichting Interkerkelijk Oriëntatiecentrum Amersfoort.