Nieuws

TT archief op internet

De TT is 80 jaar oud en nog steeds brullen de motoren en bruist het bier. Op nauwelijks verharde wegen gingen in de stofwolken op 11 juli 1925 de eerste races van start.  Wat een verschil met het prachtige circuit van nu!

Daartussen ligt een lange geschiedenis: de ontwikkeling van de TT tot het grootste ééndaagse sportevenement van Nederland, de spanning en de heroïek, maar ook de pech en de teleurstellingen. Wie kent de namen van grote jongens niet: Duke, Agostini, Nieto, Redman, Ubbiali, Hailwood en natuurlijk de Nederlanders Hartog, Zeelenberg en Streuer en Schnieders. Om een paar te noemen.

Ze zijn er allemaal: in het archief van de TT! Gelukkig heeft het TT Bureau vanaf het begin het besef gehad dat men met iets van historisch belang bezig was. Zodoende is er heel veel bewaard gebleven, dat een paar jaar geleden is overgebracht naar het Drents Archief. Vanaf nu is de inventaris van het archief voor iedereen toegankelijk en ook via het internet te bekijken. Bovendien is ze voorzien van een 150-tal bijzondere illustraties, die allemaal uit het archief komen.

Het is een schatkamer voor de motorliefhebber: perskaarten, startbewijzen, posters, programmaboekjes, brieven met handtekeningen van alle bekende coureurs, armbanden en foto's, maar ook stukken over de aanleg van het TT circuit, het wedstrijdpersoneel, de verkeersregeling en de catering rondom het evenement, enzovoort.

De inventaris is vanaf nu te bekijken via deze site. Op de homepage staat een duidelijke knop en als u daarop klikt komt de inventaris van het TT archief tevoorschijn, met allerlei prachtig illustratiemateriaal. Als u de stukken in origineel zou willen bekijken, kunt u uiteraard terecht bij het Drents Archief aan de Brink 4 in Assen.