Nieuws

Overlijdensakten digitaal

Na de index op de Drentse overlijdensgegevens tot en met 1952, zijn nu ook de overlijdensakten zelf van 1943 t/m 1952  digitaal beschikbaar. Iedereen met belangstelling voor familieonderzoek of Drentse personen kan de akten in het Drents  Archief digitaal bekijken en afdrukken, of een afdruk via het Drents Archief bestellen. De index op deze site (DrenLias)  biedt de mogelijkheid op naam te zoeken.

Een lastig fenomeen bij familieonderzoek is het feit dat recente akten van de Burgerlijke Stand niet openbaar zijn. In 2003  zijn de overlijdensakten van 1943 t/m 1952 vrijgegeven, de oudere akten waren al eerder openbaar. Het Drents Archief is toen  meteen aan de slag gegaan om deze akten te digitaliseren.

Vrijwilligers hebben de namen uit de ruim 30.000 overlijdensakten ingevoerd in de database DrenLias en de firma Karmac uit  Lelystad heeft digitale opnamen van de akten gemaakt. Die zijn nu beschikbaar in het Drents Archief. Oudere akten kunnen  overigens ook in het archief bekeken en geprint worden. Dat gaat nog via het ‘ouderwetse’ systeem van microfiches.