Nieuws

Tentoonstelling Reijntjes

Van 30 oktober - 14 januari is in het Drents Archief de tentoonstelling 'Roel Reijntjes, schriever an de Beilerstroom' te  zien.

In 2004 verwierf het Drents Archief het persoonlijke archief van de Drentse dichter Roel Reijntjes (1923-2003). Momenteel  wordt het archief beschreven en voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. In de tentoonstelling zijn onder meer  manuscripten van zijn gedichten te zien, zijn correspondentie met collega’s in de letteren, realia, een deel van zijn  bibliotheek en bronnen waardoor hij werd geïnspireerd.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 30 oktober, de Landelijke Archievendag, tot en met 14 januari 2005 te bezichtigen.

Persoonlijke ervaringen
Reijntjes debuteerde in 1959 met de gedichtenbundel De iegelkaor. In zijn vroege gedichten zijn de natuur, Drenthe en zijn  geboorte- en woonplaats Beilen belangrijke onderwerpen. In zijn latere werk komen meer persoonlijke ervaringen aan bod:  onderwerpen uit de bijbel, de relatie met zijn moeder, het ouder worden, de naderende dood en de ontheemde dichter. In zijn  laatste bundel Late brummelpluk (2002) schreef hij openhartig over homo-erotiek.

Veelzijdig oeuvre
Behalve poëzie schreef hij radioteksten, een kerstspel, verhalen en bundeltjes met Drentse ‘wiesheden’. Hij ontwierp een  Drents kwartetspel, leverde de teksten voor vijf Koppermaandagprenten, werkte mee aan verscheidene boekpublicaties en maakte  een lp. Van dit omvangrijke en veelzijdige oeuvre blijft de poëzie het belangrijkste bestanddeel: Reijntjes was vooral  dichter. Als zodanig werd hij in 1977 onderscheiden met de Culturele Prijs van Drenthe.