Festival van de Drentse Geschiedenis 2019

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis.
In Drenthe vieren we dat met het Festival van de Drentse Geschiedenis.

Diverse culturele (erfgoed)instellingen organiseren in de maand oktober, op diverse locaties in de provincie, activiteiten voor een breed publiek. De officiële aftrap is op 5 oktober in het Drents Archief, daarna trekt het Festival de provincie in. 

DA93312026

 

Thema van dit jaar: Zij/Hij

Hoewel vrouwen altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitmaakten, zijn het toch vaak de mannen die we uit de geschiedenisboeken kennen. Maar wie waren de Drentse ‘powervrouwen’ die in het verleden het verschil maakten? En welke spraakmakende vrouwen waren (en zijn) van grote betekenis voor onze provincie? Het Festival van de Drentse Geschiedenis brengt in oktober 2019 de markante vrouwen (én mannen) van Drenthe aan het licht tijdens het grootste geschiedenisevenement van de provincie. Maar we staan ook stil bij de traditionele rolverdelingen tussen man en vrouw: op school, op de boerderij en in de zorg.

Kan mijn vereniging/club ook meedoen?

Zeker, graag zelfs! Hoe groot of klein je ook bent: doe mee met het Festival van de Drentse Geschiedenis! Lokale organisaties  – historische verenigingen, Vrouwen van Nu en/of andere serviceclubs, bibliotheken, boekhandels, etc. – die een geschiedenis-gerelateerde activiteit willen organiseren voor een breed publiek zijn van harte welkom. Dit kan van alles zijn: en lezing, debat of college, een tentoonstelling, een film-, theater- of dansvoorstelling. Maar ook een fiets- of wandeltocht kan een optie zijn net als een proeverij, quiz of wedstrijd. En activiteiten en workshops voor kinderen (met of zonder volwassenen) passend binnen het thema zijn ook altijd een goed idee.

Zorg ervoor dat je je activiteit laagdrempelig houdt, daarmee bereik je het grootste publiek. Een lokaal onderwerp dat binnen het thema past doet het ook altijd goed. Een aantal voorbeelden:
* Een lezing over Aleida Kramer, wat heeft deze vrouw betekent voor Coevorden en omgeving? 
* Een rondleiding door Roden met gedichten van Vasalis.
* Wie was Johanna Hindrika Bergmans-Beins? De schrijfster, en dochter van een molenaar uit Borger, was de eerste vrouw in Provinciale Staten van Drenthe.

Inspiratiedag en pluklijst

In april organiseren we een inspiratiedag voor alle (potentiële) deelnemers rondom het thema Zij/Hij. Samen komen we tot mooie plannen en geven we alvast een voorproefje van de activiteiten die de instellingen kunnen boeken. We bieden een pluklijst aan met kant-en-klare activiteiten die op elke locatie in de provincie uitgevoerd kunnen worden. Zo kan iedereen gemakkelijk aanhaken bij het festival. Daarnaast geven we advies over het aanvragen van subsidie.

Op de pluklijst vind je onder meer:
* Film: 'Drentse vrouwen achter de camera''; 
* Film: 'Boer/-in'  - compilatie van historische filmfragmenten over gender en rollenpatronen op het Drentse platteland (deze film wordt gratis beschikbaar gesteld door het Drents Archief aan de deelnemende instellingen)
* Lezing 'Vrijerij en trouwerij', daten in de 19de eeuw, door Henk Nijkeuter;
* Meer aanvullingen volgen op een later moment. 

Meer informatie of op de hoogte blijven?
Wil je meer informatie of aanmelden voor de nieuwsbrief over het Festival van de Drentse Geschiedenis. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of klik op de button hieronder.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.