Operatie Sigismund

In de ondergrondse gewelven van het Drents Archief kunnen verenigingen, bedrijven en andere groepen terecht voor een spectaculaire ervaring: Operatie Sigismund! Tijdens deze game probeer je met je team het raadsel van het verdwenen zegel van prins Willem V op te lossen. Sigismund van Heiden Reinestein, de Drentse kamerheer van de prins, heeft het zegel op een veilige plaats verborgen, maar waar? 

Tijdens het spel krijg je vragen en opdrachten waarbij je van alles ontdekt over het archief, de 18de eeuw, de geschiedenis van Drenthe en het leven aan het Hof in Den Haag.

  • Aantal deelnemers: maximaal 24 personen
  • Tijdsduur: 120 minuten
  • Inclusief: koffie/thee/koekje
  • Kosten: ga naar tarieven en reserveren

Uitbreiding van het programma is mogelijk met bijvoorbeeld een rondleiding, filmvoorstelling of lunch. 

Waar gebeurd verhaal
Operatie Sigismund is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Sigismund van Heiden Reinestein was drost van Drenthe en kamerheer van Willem V. Hij leefde in een woelige tijd met politieke conflicten tussen patriotten en prinsgezinden. Als Franse troepen in 1795 het land binnenvallen, vlucht de prins naar Engeland. Sigismund blijft achter in Nederland en wordt van zijn taken ontheven. Hoe het hem is vergaan, is te lezen in zijn dagboeken en brieven, die in het Drents Archief worden bewaard.  

Programma voor scholieren en volwassenen
In 2015 is een duurzame ontwikkelomgeving gebouwd die het spel geschikt maakt voor nieuwe doelgroepen en nieuwe programma’s, zoals voor de lagere groepen van het primair onderwijs, het vmbo en volwassenen.
Het vernieuwde spel Operatie Sigismund is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabofonds van Rabobank Assen en Noord-Drenthe, VSBfonds, NOTfonds, Stichting Albino, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en de Provincie Drenthe. De nieuwe ontwikkelomgeving werd gebouwd door Waag Society.

Sigismund werkstations