Mijn stamboom

se20121108-08In deze lessenserie maken leerlingen een stamboom van hun eigen familie en verwerken dit tot een animatiefilmpje. Doel van het project is om leerlingen inzicht te laten krijgen in het maken van een stamboom, kennis te laten maken met de eigen familiegeschiedenis en een animatie te leren maken. Het project bestaat uit de volgende drie lessen. 

Les 1: bezoek aan het Drents Archief  

In deze les maken leerlingen kennis met het begrip stamboom? Wat is een stamboom en hoe maak je er een? Via een online software gaan leerlingen aan de slag met hun eigen stamboom. Voor leerlingen voor wie het niet mogelijk is om een stamboom te maken van de eigen familie, wordt een andere persoon genomen. In deze les wordt instructie gegeven hoe het online software programma werkt. Leerlingen kunnen er daarna verder mee aan de slag.

Les 2: mediadocent E. Kroezenga

In deze les bespreken de leerlingen de uitkomsten van hun eerste zoektocht. Daarna gaan de leerlingen een cut out animatie maken in groepjes. Docent laat een filmpje zien naar aanleiding van een eigen stamboom. Leerlingen mogen in groepjes oefenen met het maken van een animatie. De oefenfilmpjes worden besproken en er wordt uitleg gegeven wat de leerlingen moeten doen ter voorbereiding van les 3.

Les 3: mediadocent E. Kroezenga

In deze les wordt een animatiefilmpje gemaakt over een persoon uit de stamboom. Van te voren moet voor ieder groepje helder zijn over welke persoon ze een filmpje willen maken en wat het verhaal wordt. Ook de benodigde spullen moeten klaar zijn. Docent loopt rond om te helpen bij het animeren. Wanneer de foto’s klaar zijn, mogen de kinderen beginnen met inladen. Daarna kunnen ze zelf muziek/geluidseffecten/tekst of voice-over toevoegen.

Aan het einde van de les hebben alle groepjes een animatie over een persoon uit de eigen familiestamboom.

Informatie en aanmelden

  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Wanneer: op afspraak (Les 1 is alleen mogelijk op maandag i.v.m. bezetting studiezaal)
  • Duur van het programma: 3 x 90 minuten
  • Waar: Drents Archief en op school
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief
  • Contactpersoon: Marga Renkema-Schokker, medewerker educatie & publiek Drents Archief.  

Voor contact, meer informatie en aanmelden, klikt u hier.