Maria in Campis

P1130085De archivaris van het Drents Archief heeft in de oude kloostergang een oud dagboekje gevonden. Het boekje is helaas niet meer helemaal compleet. Gelukkig heeft de archivaris wel het een en ander kunnen achterhalen! Het dagboekje is geschreven door een meisje, Fije in het jaar 1480. Ze schrijft over het leven in het klooster en over haar oude buurjongen, Dirck die nu als boerenzoon ook klusjes doet voor het klooster. 

Kunnen de leerlingen Fije helpen?

Fije komt uit een adellijke familie en zij kan lezen en schrijven. Ze houdt een dagboekje bij omdat ze bang is dat in de toekomst niemand meer weet hoe het leven van haar en Dirck eruit heeft gezien. De leerlingen van nu kunnen Fije en Dirck helpen door hun leven te reconstrueren en vast te leggen voor de toekomst. Aan de hand van verschillende opdrachten onderzoeken de leerlingen hoe het leven in de Middeleeuwen eruit zag. 

iPhone game door Assen

In het Drents Archief gaan de leerlingen een iPhone game spelen. Hier komen ze erachter hoe Assen eruit zag rond 1480 en hoe het klooster was opgebouwd. Met slecht weer gaan de leerlingen een webquest spelen in de studio van het Drent Archief met als extra verdieping enkele archiefstukken. 

Informatie & aanmelden

Doelgroep: primair onderwijs; groep 5 en 6
Groepsgrootte: 30 leerlingen
Kosten: € 4,- per leerling
Wanneer: op afspraak
Duur van het programma: 75 minuten
Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief
Contactpersoon: Marga Schokker, medewerker educatie & publiek Drents Archief