Koloniegame

koloniegame2Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs kruipen tijdens de Koloniegame in de huid van een 19de-eeuws weeskind. In het Drents Archief èn op locatie in de voormalige Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid spelen ze een interactief spel. Zo maken ze kennis met het dagelijks leven in de Drentse Koloniën van Weldadigheid, die zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in de sociale geschiedenis van Nederland.

Lesstof vervangend en vakoverstijgend

De Koloniegame is lesstof vervangend en vakoverstijgend. Het geeft leerlingen besef van een uniek stuk (Unescowaardige) geschiedenis van nationaal belang, geplaatst in de context van die tijd. Spelenderwijs maken zij kennis met historische bronnen en leren deze interpreteren en gebruiken. Het spel daagt hen uit te reflecteren op het verleden, waardoor zij beseffen dat jongeren vroeger voor dezelfde keuzes stonden als zij, maar dat deze keuzes anders uitpakten door de verschillen in fysieke, economische, maatschappelijke en levensbeschouwelijke omstandigheden.

Het programma in het Drents Archief

Het programma in het Drents Archief bestaat uit twee delen. Allereerst maken de leerlingen kennis met het archief. Wat is een archief? En waarom is het belangrijk dat we archiefstukken goed bewaren? Tijdens een interactief multimediaspel onderzoeken de leerlingen verschillende archiefstukken van graaf Sigismund van Heiden Reinestein. Vervolgens gaan de leerlingen naar de Studio van het Drents Archief. Daar maken ze kennis met een ander archief: het archief van de Maatschappij van Weldadigheid. Ze ontdekken het verhaal achter het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid.

Het spel in de koloniën van weldadigheid

Het tweede deel van de Koloniegame wordt gespeeld op locatie. De school kan kiezen tussen:

 • het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, het vroegere Tweede Gesticht in de onvrije koloniën.
 • museum De Koloniehof in Frederiksoord. In Frederiksoord en omgeving bevonden zich vroeger de vrije koloniën.

De leerlingen gaan in tweetallen op pad met een iPhone. Kunnen ze zich in de rol van een 19de-eeuws weeskind staande houden in de koloniën? Weten ze onderweg genoeg te scoren op Gedrag, Gezondheid en Bezit om als jong volwassene de armenkoloniën te mogen verlaten?

Praktische informatie

 • Doelgroep: onderbouw voortgezet onderwijs;
 • Groepsgrootte: maximaal 35 leerlingen;
 • Kosten € 7,50 per leerling;
 • Het is mogelijk om een bus retour Drents Archief - Veenhuizen of Drents Archief - Frederiksoord te boeken.
 • Programma duurt een lesdag (ca. van 10:00 tot 15:00 uur);
 • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen; Nationaal Gevangenismuseum, Oude Gracht 1, 9341 AA Veenhuizen; De Koloniehof, Koningin Wilhelminalaan 87, 8382 CG Frederiksoord.
 • Contactpersoon: Marga Schokker, medewerker educatie & publiek Drents Archief.  

Informatie & aanmelden

Voor contact, meer informatie en aanmelden, klik hier.

Docentenhandleiding met verwerkingsles

Bij de Koloniegame hoort een gratis vanaf deze pagina te downloaden handleiding (zie hieronder). Hierin zijn onder andere een verwerkingsles en –opdracht opgenomen, waarmee u de Koloniegame op school een vervolg kunt geven en afronden.

 • Download hier de docentenhandleiding
 • Bekijk hier het voorbeeld van de slideshows ter illustratie van de verwerkingsopdracht.
 • Download op de website van Gevangenismuseum Veenhuizen afbeeldingen voor de slideshow

afbeelding koloniegame-klein