Bustour "Op ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Drenthe"

Drents Archief
Datum: vrijdag 25 mei 2018 08:30 - 17:30

Een verrassend mooie tocht langs bijzondere plekken die verbonden zijn aan Drentse schrijvers. Literatuurkenner Harm Jan Lesschen neemt deelnemers op vrijdag 25 mei met deze dagtour naar de mooiste locaties en verhalen uit de Drentse literatuur, van de 17de eeuw tot nu. Het Drentse landschap en met name de Hondsrug was en is nog steeds een inspiratiebron voor vele Drentse schrijvers en de tegenstelling tussen zand en veen heeft duidelijk zijn weerslag gehad in de Drentse literatuur. De gids vertelt op onderhoudende wijze over deze en andere thema’s uit de rijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’. Onderweg worden deelnemers verrast met pakkende poëzie en proza, zowel in het Drents als in het Nederlands.  

Reintjes, Lesturgeon en Van Eysselsteijn
De tocht voert vanaf Assen onder meer via Hooghalen en Beilen naar Westerbork. Onderweg komen de schrijvers Johan Hidding en Anne de Vries aan bod. In Beilen staat de dichter Roel Reintjes centraal, onder meer met het gedicht De dikke Boom. Na de koffie in Westerbork gaat de tocht via Wezup. Alexander Lodewijk Lesturgeon, die met zijn ‘podagristen’ aan de wieg stond van de Drentse literatuur, ligt begraven bij het kerkje van Zweeloo.  Veel dichters, onder andere Roel Reijntjes en Marga Kool werden geïnspireerd door dit kerkje, dat ooit getekend werd door Vincent van Gogh.  Via Oud Aalden komt de bus in Oosterhesselen, waar de roman Verweerde Stenen van Ben van Eysselsteijn zich afspeelde. Via dialectoloog, schrijver en historicus Jan Naarding uit Sleen en Klaas van der Geest in Schoonoord gaat de route verder naar Borger, in deze plaats woonde Harm Tiesing, chroniqueur van het Drentse dorpsleven van ruim een eeuw geleden. Ook Hans Heyting en Johanna Bergman-Beins komen hier aan bod. 

Nijenhuis, Kopland en Bartje
Via Gasselte rijdt de chauffeur naar Gieten voor een literaire lunch met als ‘toetje’ een optreden van Gerard Nijenhuis, veel van zijn romans spelen zich in deze plaats af. Na de lunch is De Veenhof aan de beurt, verbonden aan ‘Het jaar van de ooievaar’ van dezelfde auteur, waarin de NSB-problematiek speelt. In Gasselternijveen komt literatuur uit het veenkoloniale gebied aan bod.  In 2009 verscheen het boek van Ezelsakker tot Jeruzalem, de landschapsgeschiedenis van Anloo en omgeving. Een aantal Drentse dichters werkte hieraan mee met gedichten over het boeiende landschap van het Drentsche Aa gebied. Via het boeiende landschap van het Drentsche Aa gebied gaat de tocht via Gasteren en Loon terug naar Assen. Rutger Kopland was bijna dagelijks te vinden bij de Drentsche Aa in Schipborg! In het Drents Archief in Assen komt de roman Bartje van Anne de Vries aan bod, naast het manuscript is er ook het originele kalkstenen beeld uit 1954 te zien.

Over Harm Jan Lesschen 
Harm Jan Lesschen is als docent verbonden aan ‘Huus van de Taol’ en werkte mee aan het boek ‘Dieper deur Drenthe’. Aan de hand van verhalen, gedichten, anekdotes en verbeelding brengt Harm Jan Lesschen, verteller bij uitstek, de geschiedenis en de cultuur van Drenthe tot leven.

Datum, tijd en plaats
Vrijdag 25 mei 2018, 8.30-ca. 17.30 uur. 
Deelnemers uit Groningen kunnen in Groningen instappen, halte rondvaartboot tegenover het Station (8.30 uur). In Assen kan men opstappen bij de Bonte Wever (9.00 uur) of bij het Station Assen (9.15 uur) Einde: 16:45 uur – 17.30 uur.

Kosten
€ 65 pp inclusief koffie/thee en een literaire lunch. Aanmelden kan bij Arriva Touring per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. 

 

 

 

Alle datums


  • vrijdag 25 mei 2018 08:30 - 17:30