Lezing: 'Leen me jouw mond’

Drents Archief
Datum: donderdag 6 april 2017 19:30 - 21:00

Locatie: Drents Archief  |  Plaats: Assen, Nederland

In de middeleeuwen (en nog lang daarna) was de dorpsgemeente het kloppende hart van de Drentse samenleving, maar wat kunnen we daar nu eigenlijk over zeggen? Peter Hoppenbrouwers probeert die vraag te beantwoorden aan de hand van weinige geschreven bronnen uit de periode 1399-1531: landrechten, willekeuren, charters en vooral de 6.000 ‘ordelen’ of vonnissen van de Etstoel, het hoogste rechts- en bestuurscollege van Drenthe.

Peter richt zich daarbij op drie typen conflicten, die drie niveaus van de lokale maatschappij bestrijken: ruzies tussen dorpen (het gemeenteniveau), vete-achtig geweld tussen dorpsfamilies (het bredere verwantschapsniveau) en geschillen over erfgoederen (het niveau van gezin en huishouden). Bij elkaar genomen levert dat een weliswaar beperkt maar evengoed intrigerend beeld op van een kleinschalige boerenwereld aan de vooravond van de Nieuwe Tijd. De resultaten van zijn onderzoek zijn verwerkt in een (Engelstalige) monografie, die naar verwachting het komende najaar in druk zal verschijnen.

Peter (P.C.M.) Hoppenbrouwers is hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de universiteit van Leiden.

Praktische informatie
De lezing is inclusief een pauze met koffie/thee. Aanmelden is noodzakelijk en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592 313523. Het bijwonen van de lezing kost €5,-.

 

Telefoon
0592 313 523
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Brink 4
9401 HS Assen, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • donderdag 6 april 2017 19:30 - 21:00