Bustour 'Huizen van stand in zuidwest Drenthe'

Drents Archief
Datum: vrijdag 12 mei 2017 09:00 - 17:30

Een tocht door het Drentse landschap naar de mooiste huizen van stand.
Medewerkers van het Drents Archief en Het Drentse Landschap delen onderweg graag hun verhalen over het oude esdorpenlandschap, de Drentse elite, ridderlijke verblijven en verdwenen havezaten. Ze nemen u mee naar huizen van stand in Zuidwest Drenthe waar u als bezoeker gewoonlijk niet binnenkomt.

Na een kopje koffie of thee en een korte inleiding in het Drents Archief rijden we via het oude esdorp Leggeloo naar de havezaten Westrup in Dwingeloo. Twee havezaten? Jawel! Het recht van havezate is van het 17de-eeuwse huis overgegaan op de boerderij aan de overkant van de straat. De tocht voert verder naar de huisplaatsen van de havezaten Entinge en Batinge. Ooit waren het huizen van Franse grandeur, nu zijn ze verdwenen. Havezate Oldengaerde, ook in Dwingeloo, was tot voor kort nog familiebezit. In 2013 schonken de zusters Willinge het huis aan Het Drentse Landschap. U krijgt een exclusieve rondleiding door de beneden- en bovenverdieping van het huis, dat in dezelfde staat is gebleven als enkele jaren geleden toen het nog door de familie werd bewoond. Na een korte wandeling door de tuin rijden we naar Hotel Wesseling voor de lunch en een wandeling over de idyllische, eeuwenoude Brink met Saksische boerderijen. We gaan met de bus verder langs restanten van de havezate Ansen naar het mooie landgoed Rheebruggen. Tot 1830 heeft hier een havezate gestaan. Het nabij gelegen Borgbargien is het restant van een motte, een middeleeuwse versterking op een kunstmatige heuvel. Via Ruinen waar de oude huisplaats van Oldenhave nog goed te zien is in het landschap gaat de tocht verder. We stappen uit bij het Huis te Echten waar we de tuin bezoeken.

Bij de oude kerk in IJhorst bekijken we de graven van de familie De Vos van Steenwijk, een adellijk geslacht met veel markante telgen. Aangezien De Wijk geen kerk had, ging de familie over de grens ter kerke in het Overijsselse IJhorst. Op deze plek heeft u een prachtig uitzicht over de Reest, de grensrivier tussen beide provincies. De afsluiting van deze tour is in havezate De Havixhorst in De Schiphorst, destijds het huis van de familie De Vos van Steenwijk. U wordt hier ontvangen met een kopje thee en huisgemaakte appeltaart. Daarna keert de bus weer terug naar Assen en Groningen.

Datum
Vrijdag 12 mei 2017, 9.30-ca. 17.00 uur.
Start programma: 9.30 uur in het Drents Archief in Assen, Brink 4, ingang Museumlaantje.
Opstappen: 9.15 uur, vertrek vanuit opstapplaats met parkeerplaats Stadsbroek bij De Bonte Wever.
Deelnemers uit Groningen kunnen in Groningen instappen, halte rondvaartboot tegenover Station Groningen, vertrek 08.45 uur. Treinpassagiers in Assen wandelen op eigen gelegenheid naar het Drents Archief, een wandeling van ongeveer 5 minuten.
Einde: 17.30 uur bij NS station Assen en 17.45 uur bij parkeerplaats Stadsbroek. Deelnemers uit Groningen kunnen meerijden naar Groningen, aankomst 18.15 uur.

Kosten
€ 59 pp. inclusief koffie/thee bij de start in Assen, de lunch in hotel Wesseling in Dwingeloo en de thee met huisgemaakte appeltaart in De Havixhorst.

Aanmelden
Aanmelden bij Arriva Touringper e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268. De ontvangstbevestiging volgt automatisch waarop aangegeven hoe u kunt betalen. 

Organisatie
De bustour 'Huizen van stand in Zuidwest Drenthe' wordt georganiseerd door het Drents Archief en Stichting Het Drentse Landschap in samenwerking met Arriva Touring.

 

logo partner

 

 

Alle datums


  • vrijdag 12 mei 2017 09:00 - 17:30